Papilloma në trup

si ta njohim papillomën në trup

Nën ndikimin e virusit të papillomës, neoplazmat beninje shfaqen në trupin e njeriut, të ngjashme në dukje me lythat ose nishanet e mëdha. Deri në një pikë të caktuar, këto rritje mund të mos shkaktojnë ndonjë shqetësim tek një person, duke qenë vetëm një defekt i vogël kozmetik. Sidoqoftë, shfaqja e papillomave në trupin e njeriut nuk mund të lihet pa vëmendjen e duhur, pasi me kalimin e kohës ato mund të provokojnë zhvillimin e komplikimeve serioze dhe madje edhe të tumoreve kancerogjene.

Më shpesh, këto neoplazma shfaqen në zgavrën me gojë, në anus dhe në organet gjenitale. Për këtë arsye, si dhe për shkak të rrjedhës pothuajse asimptomatike të sëmundjes, një person mund të mos jetë në dijeni të problemit që ka për një kohë të gjatë. Sidoqoftë, papillomat mund të ndodhin edhe në zona të hapura të trupit: në qafë, fytyrë, duar dhe sqetulla.

Arsyet e formimit të papillomave

Dihet që rreth 80% e të gjithë popullsisë së Tokës janë bartës të virusit papillom. Ju mund të infektoheni me të pas kontaktit në nivelin e familjes, seksualisht ose gjatë lindjes (kur një fëmijë kalon përmes kanalit të lindjes së një nëne të infektuar). Pas kontaktit me një transportues të virusit papilloma, probabiliteti i kontraktimit prej tij është rreth 70%. Sidoqoftë, me një statistikë kaq mbresëlënëse, mbetet e paqartë pse papillomat shfaqen në trup larg të gjithëve?

Gjë është se disa kushte të favorshme janë të nevojshme për të aktivizuar virusin, domethënë:

 • dobësimi i imunitetit;
 • stresi i tepruar emocional dhe fizik;
 • zakone të këqija;
 • një kurs i gjatë i trajtimit të ilaçeve;
 • sëmundje të rënda.

Rreziku i virusit qëndron në faktin se ai mund të mbetet në trup për disa vjet, dhe vetëm atëherë të shfaqet plotësisht. Sidoqoftë, gjatë gjithë periudhës së inkubacionit, pacienti mbetet në gjendje të transmetojë virusin te të tjerët.

Pasojat e manifestimit të virusit papillom

A janë të rrezikshme papilomat? Përgjigja për këtë pyetje nuk është gjithmonë e qartë për të infektuarit, pasi ata mund të mos përjetojnë shqetësime fizike për shkak të sëmundjes së tyre, dhe momenti estetik nuk i shqetëson të gjithë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për të moshuarit, të cilët janë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të kësaj sëmundjeje.

Sidoqoftë, nuk duhet harruar se përkundër padëmshmërisë në dukje të këtyre neoplazmave, ato mund të sjellin pasoja shumë të rënda. Së pari, papilloma mund të dëmtohet si rezultat i stresit mekanik, i cili çon në formimin e një mbresë, dhe madje mund të provokojë helmim të gjakut. Forshtë për këtë arsye që ju nuk mund t'i hiqni ato vetë.

Në raste më serioze, papillomat mund të shkaktojnë përhapjen e tumoreve beninje në të gjithë trupin e njeriut, si dhe të provokojnë zhvillimin e kancerit. Forshtë për këtë arsye që mjekësia moderne nuk dyshon nëse është e nevojshme të hiqen papilomat në trup. Kjo procedurë është jashtëzakonisht e nevojshme dhe duhet të mbikëqyret plotësisht nga profesionistë të kualifikuar.

Metodat për heqjen e papillomave

Mjekësia moderne ofron një numër mjetesh shërimi efektive për papillomat në trupin e njeriut. Sidoqoftë, kjo çështje duhet të trajtohet sa më me kujdes që të jetë e mundur. Para së gjithash, është e nevojshme të kaloni nëpër një seri studimesh të detyrueshme për të marrë informacion të saktë në lidhje me llojin e virusit që shkaktoi shfaqjen e tyre. Mbi bazën e tij, zgjidhet një kurs i trajtimit të ilaçeve, që synon shtypjen e virusit dhe forcimin e sistemit imunitar. Kjo fazë është e detyrueshme dhe jashtëzakonisht e rëndësishme, sepse vetë papilomat janë vetëm një manifestim i jashtëm i sëmundjes dhe thjesht duke i hequr ato nga sipërfaqja e lëkurës, nuk do të jetë e mundur të rikuperohet prej saj.

Kur vendosni se si të heqni qafe papillomat në trup, duhet të merren parasysh mundësitë e mëposhtme për këtë procedurë:

 • Cryodestruction.Ai përfshin heqjen e papillomave duke i ngrirë ato me azot të lëngshëm. Pas trajtimit, rritja gradualisht shuhet, dhe një zonë e shëndetshme e lëkurës shfaqet në vend të saj. Sidoqoftë, kjo metodë, me të gjitha avantazhet e dukshme, mund të përdoret vetëm për të hequr një numër të vogël të papillomave në mënyrë që të shmanget shfaqja e djegies në lëkurë. Përveç kësaj, kriodestruksioni është shpesh joefektiv në heqjen e papillomave nga mukozat. Përdoret për të luftuar ndonjë nga llojet e papillomave.
 • Terapia me lazer.Heqja e një defekti të lëkurës kryhet duke përdorur një lazer, i cili pret papillomën, duke mos lënë gjurmë në lëkurë dhe duke parandaluar menjëherë gjakderdhjen e mundshme. I përshtatshëm për heqjen e papilomave të thjeshta, shputës, të kuqe dhe lythat gjenitale.
 • Radiokirurgjia.Neoplazmat priten duke përdorur një bisturi të veçantë me valë radio, saktësia e lartë e së cilës e bën procedurën pa dhimbje dhe nuk dëmton lëkurën rreth papillomës. Përveç kësaj, përdorimi i një thike radio parandalon rishfaqjen e papillomës në vendin e heqjes.
 • Elektrokoagulimi.Nënkupton përdorimin e rrymës së drejtpërdrejtë për të ndikuar në papillomat. Kjo zvogëlon gjasat e infektimit në zonat e afërta të lëkurës. Sidoqoftë, kjo metodë është e përshtatshme vetëm për heqjen e neoplazmave të vogla për të shmangur dhimbjet dhe dhëmbëzat. Mund të përdoret për cilindo nga llojet ekzistuese të papillomave.
 • Koagulimi kimik.Kjo është heqja e papillomave me anë të aplikimeve me kimikate, efekti i të cilave shkakton nekrozë të indeve dhe, si rezultat, papilloma të bien. Veçantia e kësaj metode qëndron në kualifikimet dhe përvojën mjaft të lartë të mjekut që kryen procedurën në mënyrë që të arrihet një rezultat pozitiv.
 • Ndërhyrja kirurgjikale.Në këtë rast, përdoret një bisturi konvencionale për të hequr neoplazmat, me ndihmën e së cilës pritet papilloma. Kjo metodë është efektive për trajtimin e papillomave vulgare.

Mjekësia tradicionale ofron një numër të madh të recetave për luftimin e papillomave. Këto janë vajra dhe infuzione të shumta që aplikohen në lëkurë në formën e aplikimeve ose kompresave, si dhe zierjeve për gëlltitje.

Sidoqoftë, edhe duke marrë parasysh një larmi të tillë të metodave mjaft të sigurta për heqjen e papillomave, zgjedhja e njërës prej opsioneve duhet të kryhet nga një specialist i kualifikuar në bazë të ekzaminimeve diagnostike, veçanërisht kur është e nevojshme të vendosni se çfarë të bëni nëse ka papilloma në të gjithë trupin e pacientit.