Pse shfaqen lythat?

Një pacient me lythat në një ekzaminim diagnostik nga një dermatolog

Lythat janë një neoplazi beninje e shkaktuar nga infeksioni me virusin e papillomës njerëzore. Patologjia manifestohet në formën e nyjave ose vulave që dalin mbi sipërfaqen e lëkurës. Në shumicën e rasteve, lythat janë të rrumbullakosura, të prirura për t'u përhapur, mund të rriten dhe të ndryshojnë formën, me dëmtime mekanike bëhen të dhimbshme dhe rrjedhin gjak. Nëse nuk trajtohet si duhet, neoplazmat mund të lëkundin lëkurën ose të zhvillohen në tumore malinje. Lythat mund të shfaqen në çdo moshë, por më shpesh tek fëmijët.

Klasifikimi i lythat

Pamja dhe vendndodhja e lythat zakonisht varet nga lloji i HPV që çoi në shfaqjen e lezioneve të lëkurës. Bazuar në këtë, dallohen llojet e mëposhtme të lythat:

E zakonshme (e thjeshtë, vulgare).
Zbulohet në rreth 70% të rasteve. Ato lokalizohen më shpesh në pjesën e pasme të duarve, gishtërinjve dhe shuplakave, por mund të ndodhin në çdo pjesë të trupit, veçanërisht ato të prirura për trauma të shpeshta. Ndonjëherë shfaqen në mukozat. Shumica e rasteve shkaktohen nga infeksioni me HPV të tipit 27.

E sheshtë (ose rinore).
Gjetur në 4% të pacientëve me këtë patologji. Zakonisht shfaqen në lëkurë dhe më shpesh në fytyrë, duar ose përgjatë gërvishtjeve. Ato mund të ndikojnë në mukozën (përfshirë rektumin), penisin glans, qafën e mitrës. Më shpesh ndodhin në moshën 10-25 vjeç. Pamja e tyre zakonisht shkaktohet nga 10, 28 ose 49 lloje të HPV, por ndonjëherë provokohet nga lloje të tjera të tij (26-29 ose 41 lloje).

Palmar-shputës.
Zbuluar në 34% të rasteve. Ato shfaqen në sipërfaqen e shuplakave ose shputave kur infektohen me 1-4 lloje të virusit papillom. Më shpesh - tek njerëzit me moshë të re ose më të vjetër. Kur disa elementë bashkohen në të njëjtën kohë, ato formojnë lythat e mozaikut.

Periungual.
Ata i përkasin një shumëllojshmërie të atyre të zakonshëm, por ato janë gjithmonë të vendosura pranë pllakave të thonjve. Në shumicën e rasteve, ato vijnë nga zakoni i kafshimit të thonjve ose lëkurës përreth tyre.

Lythat filiformë.
Ato janë të vendosura në lëkurën e qafës, qepallat, sqetullat, palosjet inguinale. Ato shfaqen më shpesh tek njerëzit e moshuar.

Të theksuara (lythat gjenitale).
Ato gjenden më shpesh tek njerëzit që janë seksualisht aktivë, tek fëmijët ato ndodhin kur infektohen nga nëna. Lokalizuar në organet gjenitale, ijë, në zonën perianale, ndonjëherë në uretër. Fëmijët mund të kenë palosje nasolabiale. Ato shkaktohen nga llojet e HPV (6 dhe 11, ndonjëherë 13, 16, 18, 31, 33, 35), të cilat janë veçanërisht të rrezikshme për sa i përket zhvillimit të kancerit të organeve gjenitale të femrave dhe meshkujve.

Të gjitha llojet e lythat mund të jenë të vetme ose të shumëfishta. Më shpesh ato janë të pranishme në një formë shumës.

Cili është ndryshimi midis një lez dhe një papilloma?

Këto neoplazi shkaktohen nga HPV, por ka disa ndryshime. Lythat shpesh nuk kanë këmbë, kanë buzë më të mprehta dhe, në shumicën e rasteve, kanë një sipërfaqe të ashpër. Papillomat gjithmonë kanë një këmbë, sipërfaqja është me gunga, skajet janë të leckosur. Në disa raste, vetëm analiza PCR për të përcaktuar ADN-në e virusit ose një biopsi ndihmon në dallimin e këtyre dy neoplazmave.

Etiologjia e lythat dhe rrugët e infeksionit

Shkaqet e lythat shoqërohen gjithmonë me infeksionin e lëkurës ose mukozave me virusin e papillomës njerëzore. Më shumë se 100 lloje të këtij virusi janë të njohur, dhe disa prej tyre janë onkogjene. Kjo është arsyeja pse shtypja e ADN-së HPV ndonjëherë është e nevojshme për të identifikuar shkaqet e lythat.

Për të kuptuar pse shfaqen lythat, një përshkrim i mënyrave të infeksionit HPV do të ndihmojë. Infeksioni shkaktohet nga kontakti me një person të sëmurë ose kafshë. Patologjia mund të provokohet nga kontakti i drejtpërdrejtë ose përmes objekteve të përdorimit të zakonshëm: lodra, rroba, këpucë, etj. Disa lloje të HPV transmetohen seksualisht, gjatë lindjes nga një nënë e sëmurë tek një fëmijë, ose vertikalisht nga një grua shtatzënë në një fetus. Pas infektimit, mund të ndodhë edhe vetë-infektimi (autoinokulimi), i cili ndodh gjatë gërvishtjeve, zakonit të kafshimit të thonjve, rruajtjes, qërimit ose procedurave të tjera që lidhen me mikro-dëmtimin e lëkurës.

HPV hyn në trup përmes dëmtimit të lëkurës dhe mukozave. Faktorë të ndryshëm mund të kontribuojnë në infeksionin:

 • trauma e shpeshtë në lëkurë;
 • duke vizituar sauna, pishina dhe palestra;
 • imunosupresioni: sidomos me HIV ose pas transplantimit të organeve;
 • patologjitë dermatologjike: dermatiti atopik, ekzema, etj;
 • puna në prodhimin e prerjes së mishit dhe peshkut;
 • veshur me këpucë të pakëndshme dhe të frymëmarrjes.

Periudha e inkubacionit pas infektimit me HPV është 1, 5–5 muaj. Në disa raste, shfaqja e lythat mund të ndodhë më vonë. Zakonisht, stresi, një rënie e imunitetit në sfondin e çekuilibrit hormonal, sëmundjet akute ose kronike bëhen shkas për shfaqjen e tyre.

Manifestimet klinike të lythat

Për të kuptuar se çfarë është një lez, një përshkrim i manifestimeve të tij të jashtme do të ndihmojë. Simptomat e lythat janë të ndryshme dhe varen nga lloji.

Lythat e zakonshëm (të thjeshtë, vulgarë)

Shenjat e lythat dhe vendndodhja e tyre mund të jenë të ndryshme. Ata zakonisht janë të shumtë dhe duken si nyje të rrumbullakëta, të dendura me kufij të qartë. Madhësia e tyre mund të ndryshojë nga 2 në 10 mm. Në disa raste, ato bashkohen. Sipërfaqja e lythat e thjeshta është zakonisht e ashpër. Ngjyrosja mund të përputhet me tonin natyror të lëkurës ose të ketë një nuancë të verdhë, gri të hapur, kafe dhe rozë.

Midis disa lythat të thjeshta, njëra është zakonisht më e madhe. Shpesh referohet si "nënë" sepse pas heqjes së tij, pjesa tjetër mund të zhduket vetë.

Lythat e thjeshta nuk janë të dhimbshme. Sidoqoftë, kur ndodhen në zona që janë të prirura për dëmtime, ato mund të shkaktojnë dhimbje ose shqetësim të moderuar.

Lythat e rrafshëta (ose të miturit)

Ky lloj i lythat duket si njolla të vogla që ngrihen pak mbi sipërfaqen e lëkurës. Formacionet kanë ngjyrë mishi ose ngjyrë kafe.

Lythat e sheshta zakonisht shfaqen në një zonë specifike të lëkurës. Në vendin e akumulimit, mund të ketë nga disa deri në 200 formacione. Ato nuk shkaktojnë ndjesi të dhimbshme dhe zakonisht perceptohen si një defekt kozmetik.

Lythat palmar-shputës

Pamja e këtyre lythat është shumë e ngjashme me kallot e dendura. Ato duken si një copëza e lëkurës së keratinizuar në këmbë ose pëllëmbë. Zakonisht ka një pikë të errët në qendër.

Lythat veçanërisht të dendura mund të shkaktojnë dhimbje kur ecni, qëndroni në një vend ose kur kapni fort një objekt me dorën tuaj. Ndonjëherë pacientët e krahasojnë atë me "një gozhdë në një çizme". Ndjesi të dhimbshme lindin sepse lythi rritet përbrenda dhe, kur shtypet, shtyp mbi mbaresat nervore.

Në fillim, pacienti mund të ketë vetëm një gungë. Me kalimin e kohës, pranë saj shfaqen lythat e vajzave, të cilat bashkohen dhe formojnë vatra të hiperkeratozës së mozaikut.

Lythat periungual

Ky lloj i lythat të zakonshëm, i cili ndryshon në vendndodhjen e tij dhe madhësinë më të vogël. Formacionet ndodhen më shpesh pranë pllakave të thonjve, por në disa raste ato janë të lokalizuara nën gozhdë. Ndërsa rriten, ato shkaktojnë shfaqjen e ndjesive të pakëndshme dhe të dhimbshme. Ato mund të provokojnë deformimin e pllakës së thonjve.

Lythat filiformë

Këto lythat mund të ndodhin kudo në trup dhe kanë tendencë të përhapen (sidomos kur dëmtohen). Ata janë të zgjatur dhe i ngjajnë rritjes së fierit. Ndonjëherë rritjet kruhen. Madhësia e një formacioni rrallë tejkalon 5 mm. Lythat filamente mund të kenë ngjyra nga mishi deri në kafe.

Lythat gjenitale (lythat gjenitale)

Këto formacione duken si një tuberkuloz ose një grup tuberkulozësh në zonën gjenitale. Lythat gjenitale mund të jenë të mëdha ose të vogla, me një sipërfaqe të lëmuar ose lulelakër ose të ngjashme me gjelin.

Ngjyra e lythat gjenitale është mishi ose trëndafili. Ata priren të bashkohen. Me dëmtime mekanike, ato bëhen të kuqe dhe rrjedhin gjak. Zakonisht, lythat gjenitale nuk shkaktojnë shqetësime, por në disa pacientë, prania e tyre shoqërohet me kruajtje dhe djegie.

Tek gratë, lythat gjenitale janë më shpesh të vendosura në lëkurën e perineumit, vulvës, mureve të vaginës ose qafës së mitrës. Tek burrat - nën lafshën, në brazdën koronale ose boshtin e penisit, në zonën e uretrës. Praktikimi i seksit anal rrit gjasat e lythat gjenitale rreth anusit dhe në rektum. Gjatë seksit oral ose gjatë kalimit të foshnjës përmes kanalit të lindjes së një nëne të infektuar, nazofaringu mund të preket.

Një lloj i lythat gjenitale është kondiloma gjigande Buschke-Levenshtein. Duket si një konglomerat i madh i lythat gjenitale që rritet me shpejtësi, bëhet i mbuluar me qeliza të keratinizuara dhe makerate. Në brazdat e tij, grumbullohet shkarkimi me erë të pakëndshme. Në disa raste, rritja e shpejtë e kondilomës shkakton shkatërrimin e indeve gjenitale dhe formimin e ulçeracioneve dhe fistulave. Ky lloj i lythat gjenitale është i prirur për recidivë të shpeshtë. Me keqdashje, e cila ndodh pas 2-12 vjet, zhvillohet karcinoma e qelizave skuamoze të lëkurës ose organeve të jashtme gjenitale.

Karakteristikat e lythat tek fëmijët

Sipas statistikave, lythat gjenden në rreth 10% të fëmijëve. Shtë e vështirë të identifikohen treguesit e vërtetë, pasi në disa raste këto formacione spontanisht regresohen ose eliminohen nga vetë-mjekimi. Incidenca e pikut është në grupmoshën 12-17 vjeç. Fëmijët shpesh kanë lythat më të zakonshëm, të sheshtë, periungual ose palmar-shputës, më rrallë lythat gjenitale.

Lythat gjenitale mund të gjenden në 30% të të porsalindurve të lindur nga nëna të infektuara me lloje të caktuara të HPV. Gjithashtu, rreziku i prekjes së lythat gjenitale rritet me fillimin e aktivitetit seksual në adoleshencë.

Komplikimet e lythat

Të gjitha llojet e lythat perceptohen si një defekt kozmetik dhe mund të shkaktojnë përvoja të forta psiko-emocionale. Neoplazmat në fytyrë ose pjesë të tjera të trupit që nuk fshihen nën veshje janë veçanërisht të vështira.

Dëmtimi mekanik dhe infeksioni i lythat mund të çojë në dhimbje, gjakderdhje dhe suppuration. Nëse lythat nuk hiqen siç duhet, mund të krijohen plagë të dukshme.

Pasoja më e rrezikshme e lythat, e cila është shkaktuar nga HPV, është rreziku i shndërrimit të tyre në një tumor malinj. Më onkogjenët janë 31, 33, 35, 45, 16, 18, 11 dhe 6 shtame të virusit papillom. Infeksioni me to ndodh gjatë seksit vaginal, oral ose anal. Me një kurs të pafavorshëm, infeksioni çon në zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës, vaginës, organeve gjenitale të jashtme tek gratë dhe burrat, rektumit dhe orofaringut.

Diagnostikimi i lythat

Nëse shfaqen lythat, shihni një dermatolog. Një ekzaminim dhe dermatoskopi zakonisht janë të mjaftueshme për të bërë një diagnozë. Në disa raste të vështira, pacientit rekomandohet t'i nënshtrohet një analize PCR për të përcaktuar llojin e HPV përmes ADN-së, përfshirë testin Digene - heqje nga mukoza vagjinale ose uretrale.

Për të përjashtuar keqdashjen e neoplazmës, mund të përshkruhet një biopsi, e ndjekur nga analiza histologjike dhe konsultë me një onkolog. Me lythat gjenitale, përshkruhet një konsultë me një gjinekolog, urolog ose proctologist. Fusha e ekzaminimit gjithmonë varet nga rasti klinik.

Për të eliminuar gabimet, kryhet diagnoza diferenciale e lythat me papilloma, fibroma, brirë lëkure, tuberkulozi i lezetuar, keratosis seborrheic, lichen planus, kanceri i lëkurës me qeliza skuamoze.

Trajtimi i lythat

Një analizë e të gjitha tipareve të rastit klinik ndihmon mjekun të kuptojë se si të shpëtoj nga lythat në mënyrë sa më efikase të jetë e mundur. Të gjithë pacientët këshillohen të veshin veshje (ose këpucë) të rehatshme dhe të parandalojnë traumat në zonat e prekura të lëkurës derisa të përfundojë trajtimi.

Trajtimi i lythat mund të kryhet duke përdorur metoda konservatore, kirurgjikale dhe të kombinuara. Për eliminimin lokal të neoplazmave, përdoren substanca irrituese të jashtme, të cilat zbatohen sipas skemave të caktuara dhe kanë një efekt cauterizimi. Përveç tyre përdoren vajra antivirale. Gjithashtu, për të rritur imunitetin dhe për të rritur efektivitetin e trajtimit të lythat, pacientit mund t'i përshkruhen komplekse multivitamina, imunomodulues dhe adaptogenë.

Teknikat e mjekësisë tradicionale për lythat janë jashtëzakonisht rrallë efektive. Përveç kësaj, ato shpesh janë të pasigurta dhe çojnë në një përhapje edhe më të madhe të shfaqjeve të HPV-së ose shfaqjen e shenjave dhe shenjave.

Nëse terapia lokale është joefektive ose e papërshtatshme, pacienti këshillohet të konsultohet me një kirurg për të zgjedhur një teknikë operacioni që do të eleminojë lythat.

Metodat e heqjes së lezave

Metoda të ndryshme kirurgjikale minimale invazive dhe klasike mund të përdoren për të hequr lythat:

 • kriodestruksioni;
 • elektrokoagulim;
 • prerje me bisturi;
 • heqja me lazer;
 • operacioni i valëve të radios.

Zgjedhja e teknikës është gjithmonë individuale. Për shembull, për fytyrën, shpesh përdoren ato metoda që janë minimalisht të rrezikshme për sa i përket shfaqjes së shenjave dhe pigmentimit.

Trajtimi kirurgjik plotësohet me terapi lokale. Për të parandaluar rikthimin, pacienti mund të përshkruhet imunomodulator dhe agjentë antiviralë.

Parandalimi i lythat

Për të parandaluar shfaqjen e lythat, duhet:

 • parandaloni traumën në lëkurë;
 • edhe me dëmtime të vogla, përdorni një antiseptik dhe mbuloni sipërfaqen e plagës me një fashë ose suva;
 • respektojnë rregullat e higjienës personale;
 • kur vizitoni banjë, sauna ose pishinë, vishni këpucë individuale prej gome;
 • për manikyr dhe pedikyr, përdorni vetëm instrumente sterile ose individuale;
 • forcojnë imunitetin.

Vaksinimi

Për të parandaluar pasojat e rrezikshme të infeksionit të papillomavirusit njerëzor, manifestimet e të cilave janë gjithashtu lythat, OBSH rekomandon vaksinimin e detyrueshëm të HPV për të gjitha vajzat nga 9 në 14 vjeç. Fizibiliteti i përdorimit të tyre për djem dhe burra, njerëz 14-25, 25-45 vjeç e më shumë diskutohet me një mjek.

Për të parandaluar infeksionin me lloje onkogjene të HPV, përdoren vaksinat, zgjedhja e të cilave përcaktohet nga rasti klinik.

Këshilla dhe marifete

Kini kujdes nga mitet e rrezikshme dhe keqkuptimet:

 1. Lythat zhduken vetë dhe nuk shfaqen më: edhe nëse lythat janë hequr vetë, nuk ka asnjë garanci se nuk do të rishfaqet.
 2. Lythat mund të eliminohen me mjete juridike popullore: është larg nga gjithnjë e mundur të eliminohet një rritje e shëmtuar dhe metoda të tilla nuk lehtësojnë HPV dhe plagët.
 3. Pas heqjes së lythat, plagët mbeten gjithmonë: përdorimi i teknikave moderne ndihmon në eliminimin e lythat pa plagë dhe pigmentim.