Papillomat në lëkurë: llojet, ndërlikimet e mundshme dhe metodat e trajtimit

Papilloma në lëkurë

Papillomat në lëkurë duken si papila të vogla, të vendosura veçmas ose në grupe të kufizuara. Dhe vetëm në zonën e perineumit dhe anusit, në organet gjenitale, ato mund të duken masive, si formacione të mëdha në formë kërpudhash. Papillomat gjenitale quhen kondiloma ose lytha gjenitale. Ato janë rezultat i infeksionit me papillomavirusin njerëzor (HPV) nëpërmjet kontaktit intim.

Ju mund të shihni se si duken fotot e papillomave të zakonshme në lëkurë në rrjet. Por shfaqja e neoplazmës varet shumë nga vendndodhja dhe lloji i HPV.

Rritjet e virusit papilloma ndryshojnë nga nishanet në një nuancë më të lehtë dhe një formë të zgjatur. Është jashtëzakonisht e rëndësishme të bëhet një diagnozë e saktë dhe të përcaktohet shkalla e onkogjenitetit të neoplazmës. Dhe vetëm një mjek mund ta bëjë këtë duke kryer një ekzaminim gjithëpërfshirës dhe duke marrë rezultatet e shtypjes me PCR.

Pse shfaqen papillomat në lëkurë

Papillomat në lëkurë janë rezultat i rrjedhës së infeksionit të papillomavirusit njerëzor. Pasi hyn në trupin e njeriut, HPV prek kryesisht qelizat bazale epiteliale. Lëndimet e vogla kontribuojnë në depërtimin e shpejtë të virusit në trup. Janë të shpeshta rastet e aktivizimit të papillomavirusit gjatë rruajtjes së pakujdesshme, kur shfaqen dëmtime të lehta në shtresat e sipërme të lëkurës, gjë që provokon kalimin e HPV në bërthamën qelizore dhe rritjen aktive të neoplazmave.

Faktorët e mëposhtëm negativ mund të provokojnë shfaqjen e papillomave në lëkurë:

 • lodhje e trupit, dobësi e rëndë fizike;
 • beriberi;
 • imuniteti i ulur;
 • çrregullime hormonale në trup;
 • dëmtimi i indeve në jetën e përditshme ose gjatë kryerjes së aktiviteteve profesionale;
 • Infeksioni HIV, gjendje të tjera të mungesës së imunitetit.
Papilomat ndryshojnë nga nishanet në një hije të lehtë

Papillomat shfaqen shpesh në vendet e fërkimit në veshje, në lëkurë me aktivitet të lartë të gjëndrave të djersës. Çrregullimet hormonale predispozojnë për formimin e daljeve papillomatoze. Nëse HPV është në formë joaktive në trupin e një gruaje, atëherë lythat dhe papillomat mund të shfaqen gjatë shtatzënisë. Ato hiqen më shpesh pas lindjes, por neoplazitë shpesh zhduken vetë pas normalizimit të nivelit të hormoneve seksuale.

Llojet e papillomave në lëkurë

Papilloma është një rritje në lëkurë, përbëhet nga indi lidhor dhe përmban enë brenda që mund të dëmtohen dhe të rrjedhin gjak. Neoplazia rritet nga jashtë dhe formon papilla në drejtime të ndryshme. Më shpesh, papillomat e lëkurës kanë një nuancë mishi ose pak të verdhë. Vendet e zakonshme të lokalizimit janë gjymtyrët dhe trungu. Sa më i ulët të jetë imuniteti, aq më aktivisht rriten daljet papillomatoze. Përqendrimi maksimal i virusit brenda tumorit shfaqet vetëm 4-6 muaj pas infektimit.

Llojet kryesore të papillomave në lëkurë:

 • e thjeshtë (vulgare);
 • shputore;
 • banesë;
 • filiform;
 • lythat gjenitale;
 • të mitur.

Papillomat vulgare ndodhen në grupe të vogla, kryesisht në fëmijëri. Dëmtimi i shpeshtë i lëkurës provokon rritjen e neoplazmave. Papillomat vulgare lokalizohen në lëkurën e gishtave dhe pëllëmbëve. Janë këto vende që dëmtohen tek një fëmijë gjatë lojërave. Ndoshta vendndodhja e neoplazmave në zonën e gjunjëve të rrëzuar.

Papillomat shputore mund të arrijnë përmasa të mëdha. Së pari, një gungë ose vulë e vogël shfaqet në lëkurën e këmbës. Neoplazia zakonisht rrethohet nga një buzë mjaft e lartë. Në prekje, lytha shputore është e dendur. Mund të ngatërrohet me misrin. Por papilloma nuk ka një sipërfaqe kaq të lëmuar. Gjatë ecjes ka ndjesi të pakëndshme. Nuk rekomandohet të përpiqeni të hiqni ose prerë papillomën e shputës, pasi kjo mund të çojë në përhapjen aktive të HPV dhe shtimin e një infeksioni dytësor.

Rritja papillomatoze - një manifestim i HPV

Papillomat e sheshta kanë pamjen e tumoreve të vogla të lëmuara me ngjyrë të verdhë ose rozë. Forma e neoplazive është kryesisht e rrumbullakët. Papillomat e sheshta mund të shkaktojnë kruajtje dhe dhimbje lokale, me inflamacion provokojnë skuqje të indeve përreth.

Papillomat filiforme shfaqen shpesh në qafë, fytyrë dhe sqetull. Ato duken si papila të vogla të një forme të zgjatur. Papillomat filiforme në shumicën e rasteve shfaqen në sfondin e çrregullimeve hormonale dhe nën ndikimin e ndryshimeve të lidhura me moshën në pleqëri. Kur neoplazite demtohen, shfaqet nje reaksion inflamator lokal. Ekspertët kanë vënë re se papillomat filiforme shpesh kombinohen me polipe rektale, të cilat shpesh janë malinje. Prandaj, kur një numër i madh i papillomave filiformë zbulohen në lëkurë, rekomandohet të kryhet një diagnozë gjithëpërfshirëse për të përjashtuar praninë e polipeve malinje dhe sëmundjeve potencialisht të rrezikshme.

Lythat gjenital janë një shqetësim i veçantë për specialistët. Neoplazi të tilla kërkojnë tipizimin e HPV. Mjeku duhet patjetër të përcaktojë llojin e papillomavirusit në mënyrë që të përjashtojë zhvillimin e një tumori malinj. Lythat gjenitale shfaqen disa javë ose muaj pas kontaktit me një bartës të virusit. Mënyra kryesore e infektimit me lythat gjenitale është seksuale.

Kondilomat shfaqen në lëkurën e perineumit, në organet gjenitale tek gratë dhe burrat dhe mund të formohen në mukozën e gojës. Neoplazitë lëndohen, shoqërohen me kruajtje dhe mund të rrjedhin gjak. Tek gratë, lythat gjenitale shfaqen në qafën e mitrës dhe shpesh shkaktojnë rrezik të hiperplazisë kanceroze.

Metodat e trajtimit të papillomave në lëkurë

Specialistët praktikojnë një qasje të integruar për trajtimin e papillomave. Terapia antivirale është e nevojshme për neoplazmat e shumta, rikthimet e shpeshta të infeksionit me papillomavirusin njerëzor. Me ndihmën e barnave, ju mund të shtypni rritjen e HPV dhe të parandaloni komplikimet. Një kurs i terapisë antivirale bën të mundur transferimin e sëmundjes në fazën aktive për disa vite, por me imunitet të dobësuar, rreziku i rikthimit rritet në mënyrë dramatike.

Procedura e heqjes së papillomës me lazer në anën e pasme

Nëse gjenden lythat gjenitale, trajtimi kryhet për të gjithë partnerët seksualë të një personi të sëmurë. Për periudhën e manifestimeve aktive të sëmundjes, është e nevojshme të përdoren kontraceptivë pengues. Droga moderne me aktivitet antiviral është inosine edoben dimepranol. Ka veti imunomoduluese dhe ju lejon të zgjidhni problemin e përkeqësimeve të rregullta të infeksionit të papillomavirusit njerëzor.

Terapia konservative rekomandohet të kombinohet me metoda minimale invazive për heqjen e papillomave në lëkurë:

 • koagulimi me lazer;
 • cryodestruction;
 • elektrokoagulimi;
 • Metoda e valëve të radios.

Me dalje të mëdha papillomatoze dhe rrezikun e degjenerimit malinj të indeve, përdoret një metodë kryesisht kirurgjikale për të hequr neoplazitë me bisturi. Në raste të tjera, specialistët përpiqen të kryejnë operacione minimale invazive. Zgjedhja e metodës së trajtimit varet kryesisht nga madhësia e papillomës, vendndodhja e saj dhe rezultatet e ekzaminimit.

Koagulimi me laser

Metoda me laser është më e preferueshme për heqjen e papillomave në lëkurë, duke përfshirë zonat e ndjeshme - në fytyrë, në zonën gjenitale, në sqetull. Kjo metodë e trajtimit është pa dhimbje dhe shumë efektive. Lazeri siguron shërim të shpejtë dhe pa shenja të indeve.

Koagulimi me laser i papillomave në fytyrë

Gjatë procedurës, enët koagulohen dhe sipërfaqja e trajtuar dezinfektohet në të njëjtën kohë. Pas heqjes së papillomës me lazer, rekomandohet kryerja e trajtimit imunoforcues dhe terapisë antivirale. Kjo do të minimizojë rrezikun e komplikimeve dhe rikthimit të infeksionit të papillomavirusit njerëzor në të ardhmen.

Kriodestruksioni

Heqja e papillomave në lëkurë me azot të lëngshëm shkakton ngrirje të menjëhershme të neoplazmës dhe shkatërrim të indeve patologjike me vdekjen e tyre të mëvonshme. Lëkura në rajonin e vendit të kriodestruksionit bëhet e bardhë, shfaqet edemë lokale.

Në të ardhmen, formohet një zgjebe, e cila mbulohet me flluska me një lëng ujor. Shfaqet një vijë demarkacioni, e cila ndan indet e shëndetshme nga ato të shkatërruara. Nën kore ka një rinovim aktiv të epitelit. Zhvendos zonat nekrotike. Pas epitelizimit të plotë të qelizave, nuk mbeten asnjë gjurmë në lëkurë.

Elektrkoagulimi

Baza e elektrokoagulimit është heqja e papillomave me rrymë elektrike me frekuencë konstante ose të ndryshueshme. Me ndihmën e një lak elektrokoagulatori, mjeku pret kërcellin e tumorit dhe djeg plotësisht bazën e tij. Në këtë rast, ndodh koagulimi i enëve të vogla, gjë që parandalon gjakderdhjen.

Elektrkoagulimi i papillomës

Laku i punës i elektrokoagulatorit ka një madhësi të vogël, e cila ju lejon të hiqni vetëm neoplazmat e vogla. Për më tepër, përshkruhet terapi imunostimuluese, e cila zvogëlon rrezikun e përsëritjes së infeksionit papillomavirus.

Metoda e valëve të radios

Metoda e trajtimit me valë radio përdoret për të hequr papillomat beninje. Gjatë procedurës, një prerje atraumatike e indit ndodh me koagulimin e njëkohshëm të enëve. Vala e radios siguron shënjestrim me saktësi të lartë, parandalon përhapjen e papillomavirusit në indet e shëndetshme dhe me rrjedhjen e gjakut në organet e brendshme. Në prani të një numri të madh të neoplazmave, terapi komplekse antivirale është e detyrueshme.

Valët e radios shkaktojnë një rritje të energjisë ndërqelizore, e cila heq papillomat dhe parandalon HPV-në të infektojë indet e afërta. Metoda nuk ka një efekt stimulues në mbaresat nervore dhe nuk shoqërohet me dhimbje të forta.

Metodat popullore për heqjen e papillomave në lëkurë

Nëse papilloma është e vetme, nuk ndodhet në zona të ndjeshme të lëkurës, është e mundur të përdoren metoda alternative. Më shpesh, lëngu i celandinës përdoret për të reduktuar neoplazmat e vetme të një madhësie të vogël. Ata lubrifikojnë lythat dhe papillomat në krahë dhe këmbë. Mos përdorni celandine për të hequr papillomat në fytyrë dhe organet gjenitale, pasi kjo do të çojë në një djegie kimike dhe formimin e indit të trashë të mbresë.

Një mënyrë tjetër popullore e zakonshme për t'u marrë me daljet papillomatoze është hudhra. Duhet të grihet dhe lëngu që rezulton shpërndahet në të gjithë sipërfaqen e neoplazmës dhe lihet për 10-20 minuta. Pastaj hudhra duhet të hiqet dhe lëkura të lahet nën ujë të rrjedhshëm. Metoda përdoret për disa javë. Ju gjithashtu mund të fërkoni papillomat me pllaka të holla hudhre disa herë në ditë.

Kompresat e patates së papërpunuar përdoren për të hequr papillomat në lëkurë. Zhardhokët fërkohen në një rende dhe aplikohen në neoplazi nën një fashë. Lërini kompresat gjatë natës dhe në mëngjes pastrojnë dhe lajnë lëkurën me ujë të rrjedhshëm.

Parandalimi i shfaqjes së papillomave

Parandalimi i shfaqjes së papillomave në lëkurë përfshin:

 • forcimi i imunitetit, rritja e mbrojtjes natyrore të trupit dhe rezistencës ndaj patogjenëve dhe viruseve infektive;
 • parandalimi i infeksionit HPV në jetën e përditshme përmes dëmtimit të vogël të lëkurës dhe mukozës, kontakteve intime të pambrojtura;
 • trajtimi në kohë i sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, të cilat dobësojnë ndjeshëm sistemin imunitar dhe prishin mikroflora lokale;
 • parandalimi i lëndimeve dhe dëmtimeve aksidentale gjatë rruajtjes, kryerjes së punëve të shtëpisë.

Shfaqja e papillomës së lëkurës është një tregues për të kontaktuar një dermatolog. Edhe nëse neoplazia është e vogël, rekomandohet heqja e tumorit para se të fillojë të rritet dhe të ndryshojë ngjyrën nën ndikimin e rrezatimit ultravjollcë dhe faktorëve të tjerë negativë mjedisorë.