HPV (human papillomavirus): llojet dhe trajtimi tek femrat dhe meshkujt

HPV (papillomavirusi i njeriut)Papillomavirusi i njeriut, HPV) janë viruse nga familja e papillomaviruseve që prekin mukozën dhe epitelin e lëkurës.

Deri më tani, ekspertët kanë përshkruar 190 lloje të HPV-së tek gratë dhe burrat e moshave të ndryshme, secila prej të cilave ndryshon nga një lloj i ngjashëm me të paktën 10%. Ekzistojnë gjithashtu lloje që mbartin rrezikun minimal të onkologjisë (6, 11) dhe maksimal (16, 18 dhe të tjerë).

Llojet shumë onkogjenike (16, 18) në 95% të rasteve çojnë në kancer të zgavrës me gojë, 92% të kanalit anal, 89% të orofaringut, 80% të vaginës dhe vulvës, 70% të qafës së mitrës. Rreziku maksimal është16 tip HPV.

Llojet 6 dhe 11 çojnë në lloje të ndryshme të lythave gjenitale, në papillomatozë respiratore të përsëritura (kjo e fundit diagnostikohet më shpesh te pacientët 5 ose 20-30 vjeç).

Papillomavirusi i njeriut (HPV)

Pse shfaqet HPV?

Sëmundjet që zhvillohen për shkak të një virusi nuk shkaktojnë asnjë simptomë në fillim. Pastaj ndodh ecuria e tyre kronike dhe neoplazitë patologjike shfaqen në zonën e portës së hyrjes së infeksionit.

Bartësi i HPV vepron si burim i agjentit shkaktar të një sëmundjeje infektive. Mënyrat e transmetimit nga një person i infektuar te një person i shëndetshëm - çdo lloj kontakti seksual, vertikal (nga nëna te foshnja), përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me patogjenin ose përmes sendeve shtëpiake të kontaminuara.

Karakteristika unike e HPV është se nuk hyn në qarkullimin e gjakut. Kjo rezulton në mungesën e një përgjigje inflamatore gjatë infeksionit. Gjatë infeksionit, HPV infekton granulocitet të papjekura: në të ardhmen, ato kthehen në një burim të përhershëm infeksioni të qelizave epiteliale. Rreziqet e infeksionit rriten me mikrotrauma, inflamacion të lëkurës dhe mukozave, gjë që çon në një dobësim të imunitetit lokal.

HPV kronik mund të jetë i pranishëm në zonën e penetrimit për një kohë të pacaktuar. Periudha e inkubacionit nga momenti i infektimit deri në shfaqjen e parë të simptomave është 10-24 muaj. Më shpesh, midis infeksionit dhe shfaqjes së lythave gjenitale tek burrat, kalojnë 11 muaj, tek gratë - 3 muaj. Një person mund të infektohet me lloje të ndryshme të HPV ose vetëm një prej tyre.

Intervali minimal kohor ndërmjet infeksionit dhe shfaqjes së kancerit invaziv arrin 10 vjet.

Zakonisht HPV diagnostikohet tek të rinjtë që shpesh ndryshojnë partnerë seksualë. Sipas OBSH-së, 50-80% e njerëzve kanë virusin, por vetëm 5-10% e tyre kanë simptoma të sëmundjes. Si rezultat, shumica e bartësve të virusit nuk janë të vetëdijshëm për praninë e tij në trupin e tyre.

Varietetet e HPV

Ekspertët identifikojnë 6 lloje klinike të virusit:

 • Lythat me majë. Janë "dalje" që ngjajnë me gishtat e lakuar.
 • papulat. Dëmtime të tilla ndodhin pa zgjatjen që shfaqet në epitelin e keratinizuar të organeve intime.
 • Papuloza Bowenoid dhe sëmundja e Bowen. Sipërfaqja e njollave dhe papulave të tilla është e lëmuar ose e pabarabartë. Ngjyra e tyre në mukozë është kafe, në sipërfaqen e lëkurës është kafe-e zezë, gri e çelur.
 • Papillomatoza respiratore. Papillomat shfaqen në rrugët e frymëmarrjes që të çojnë në mushkëri nga nazofaringu dhe zgavra me gojë.
 • Lezionet me pika. Njolla të tilla mund të kenë ngjyrë të kuqërremtë, kafe, rozë, të bardhë ose gri, të shfaqen në mukozën e organeve intime.
 • Kondiloma Bushke-Levenshtein. Papillomat janë në formë të vogël, bashkohen në një formacion të madh me një bazë të madhe.

HPV gjithashtu ndahet nëforma subklinike, klinike dhe latente.

Si shfaqet HPV

Një person mund të dyshojë për praninë e një virusi nga simptomat e mëposhtme:

 • Papula, papilloma, njolla në mukozën e organeve intime dhe në lëkurë. Formacione të tilla mund të shfaqen në grup ose vetëm.
 • Ndjesi të dhimbshme, të pakëndshme gjatë marrëdhënies seksuale.
 • Ndjenja e kruajtjes, ndjesi shpimi gjilpërash, djegie në zonën e prekur.
 • Ndjesi të dhimbshme, djegie dhe kruajtje gjatë urinimit, nëse shfaqen skuqje dhe formacione të tjera në uretër. Nëse një zonë e madhe preket në këtë zonë të lezionit, atëherë urinimi mund të jetë i ndërlikuar.
 • Gjakderdhje dhe çarje që shkaktojnë dhimbje në mukozën dhe lëkurën e prekur nga HPV.

Si të diagnostikoni veten me HPV

Nëse një sëmundje infektive shfaqet pa manifestime klinike, atëherë ajo mund të diagnostikohet përmes një ekzaminimi biologjik molekular. Për të diagnostikuar një sëmundje infektive subklinike, është e nevojshme të kryhet një ekzaminim biologjik molekular, kolposkopi, citologji dhe diagnostikim morfologjik.

Për të ekzaminuar më mirë lythat gjenitale, specialistët shpesh bëjnëTesti HPV: organizoni një mostër me një zgjidhje 3-5% të acidit acetik. Nëse pas trajtimit me të, zona të bardha nuk u formuan në qafën e mitrës, atëherë rezultatet e testit të kryer janë "-". Nëse në qafën e mitrës shfaqen pika të bardha që ndryshojnë nga sipërfaqja e përgjithshme, atëherë rezultatet e testit janë "+".

Për të zbuluar ndryshimet epiteliale në qafën e mitrës për shkak të pranisë së HPV, një specialist kryen citologji të lëngshme me ngjyrosje Papanicolaou. Një test i tillë ju lejon të diagnostikoni kancerin e qafës së mitrës në fazat më të hershme të zhvillimit të tij. Gjithashtu, falë këtij ekzaminimi, mund të zbulohet HPV aktive dhe gjendjet prekanceroze. Nëse rezultatet nuk janë normale, mjekët përdorin klasifikime të ndryshme, më shpesh - qeliza squamous atipike me origjinë të panjohur.

Në të ardhmen mund të kryhet testimi i ADN-së për HPV, i cili do të krijojë një infeksion kronik.

Nëse papillomat tek pacienti janë shfaqur në orofaring, specialisti kryen një test për të vendosur ADN-në e HPV në skrapimin e qelizave epiteliale të orofaringut duke përdorur PCR. Virusi është në gjendje të jetojë latente në qelizat e shtresës bazale për një kohë të gjatë. PCR mund të diagnostikojë praninë e saj edhe në mungesë të ndryshimeve epiteliale dhe manifestimeve klinike.

Së bashku me këto studime, rekomandohet të kryhet njëkohësisht një studim serologjik që synon zbulimin e hepatitit B dhe C, HIV dhe sifilizit.

Ku të drejtoheni për diagnostikimin dhe trajtimin e HPV

Specializimi i mjekut varet nga lokalizimi i lythave, papillomave dhe formacioneve të tjera:

 • Gjatë shtatzënisë duhet kontaktuar një mjek obstetër-gjinekolog për të diagnostikuar sëmundjet displastike dhe të sfondit të organeve gjenitale.
 • Nëse lythat gjenitale u shfaqën brenda uretrës, duhet të bëni një takim me një urolog, nëse në anus - te një koloproktolog.
 • Ju duhet të kontaktoni një onkolog dhe një kirurg për kondilomën Bushke-Levenshtein.
 • Nëse pacienti ka një mungesë imuniteti ose sëmundja është e përsëritur, duhet të konsultoheni me një alergolog-imunolog.

Si të shpëtojmë nga HPV

Deri më tani, shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje të zhvillojnë metodaTrajtimi i HPV, e cila do të synonte në mënyrë specifike shkatërrimin e infeksionit papillomavirus. Udhëzimet zyrtare mjekësore tregojnë për metoda destruktive të shkatërrimit të manifestimeve të jashtme të virusit - kriodestruksion, radioshkatërrim, elektrokoagulim, shkatërrim me lazer. Nëse sëmundja është ciklike, është e nevojshme të përsëritet shkatërrimi i lythave gjenitale, duke marrë ilaçe antivirale jo specifike.

Metodat kimike shkatërruese përfshijnë përdorimin e një solucioni 1. 5% të kloropropionatit të zinkut, një kombinim të disa acideve dhe një zgjidhje të trihidratit të nitratit të bakrit, i cili aplikohet në zonën e prekur.

Për të forcuar imunitetin e mukozës, pacienti merr ilaçe imunomoduluese.

Komplikimet e mundshme

Komplikimi më i rrezikshëm është shfaqja e formacioneve onkologjike.

Nëse nuk merren masa për trajtimin e papillomatozës ciklike të frymëmarrjes, një person rrezikon pasoja të rënda për shkak të pengimit të traktit respirator.

Trajtimi është i ndërlikuar nga fakti se ky infeksion është i zakonshëm në të gjitha vendet dhe pasojat e tij mund të jenë serioze. Diagnoza dhe trajtimi i sëmundjeve dhe komplikimeve shoqëruese kërkon kosto të larta financiare - për sa i përket kostos së lartë, HPV renditet i dyti pas infeksionit HIV.

Si të parandaloni HPV

Janë regjistruar dy vaksina kundër llojeve të ndryshme të HPV: 2-valente (kundër llojeve 16 dhe 18) dhe 4-valente (kundër 6, 11, 16, 18).Vaksina HPVtregoi rezultate të mira. Kohëzgjatja minimale e imunitetit pas vaksinës është 8-9 vjet: sipas statistikave, nëse një vajzë ose vajzë 9-25 vjeç vaksinohet, atëherë probabiliteti i kancerit të qafës së mitrës zvogëlohet me 90%. Vaksinat përmbajnë proteinat mbështjellëse të viruseve, jo vetë viruset. Këto proteina veprojnë si antigjene për qelizat imune.

Siguria e vaksinave është vërtetuar vazhdimisht. Nga efektet anësore - vetëm siklet në pikën e injektimit, i cili kalon shpejt. Rrallë shfaqen dhimbje koke ose simptoma të tjera të vogla.

Ekspertët rekomandojnë vaksinimin para marrëdhënies së parë seksuale.

Ju mund të zvogëloni rrezikun e infeksionit nëse përdorni kontraceptivë dhe përjashtoni kontaktet e shumta seksuale aksidentale.

Pavarësisht përhapjesHPV tek femrat dhe meshkujtnë mbarë botën, është e nevojshme të trajtohen manifestimet e saj dhe të merren masa parandaluese në kohën e duhur.