Si transmetohet papillomavirusi i njeriut dhe si të mbroheni prej tij?

vajzë me papillomavirus njerëzor

Mjerisht dhe ah, por njeriu modern është vazhdimisht në pritje të një numri të madh sëmundjesh të ndryshme - të rrezikshme dhe jo shumë. Dhe një nga këto sëmundje është papilloma, zhvillimi i së cilës provokon HPV, papillomavirusin e njeriut. Nga rruga, ky virus është shumë i përhapur, kështu që pothuajse çdokush mund të infektohet. Për më tepër, shumë shpesh një person i infektuar për një kohë shumë të gjatë as që dyshon se është bartës i papillomavirusit njerëzor.

Së pari, le të kuptojmë se çfarë është papilloma. Ndoshta fakti që kjo sëmundje bën pjesë në grupin e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme nuk do të habisë askënd. Por a dinë të gjithë ta njohin këtë sëmundje, e cila prek si lëkurën ashtu edhe mukozën? Sigurisht, në fazën e një kursi asimptomatik, është e vështirë të njihen sëmundjet - e vetmja mënyrë mund të jetë një test gjaku laboratorik.

Simptomat e sëmundjes

Herët a vonë, një virus që ka hyrë në trup e ndjen veten. Periudha e inkubacionit është gjithashtu e ndryshme - nga disa ditë në disa muaj, dhe ndonjëherë edhe vite pas kontaktit me një partner të infektuar. E gjitha varet vetëm nga gjendja e imunitetit të personit të infektuar. Si rregull, neoplazitë e vetme ose grupore shfaqen në lëkurë dhe në mukozën. Ato mund të jenë ose të sheshta, si gjysmë bizele, ose konveks, si një kokërr orizi. Madhësitë gjithashtu mund të ndryshojnë shumë nga e vogla në mjaft të mëdha. Në raste veçanërisht të rënda, lythat janë si lulelakra.

Më shpesh, lythat janë të vendosura rreth anusit, vulvës, brenda dhe jashtë vaginës, në skrotum, penis dhe ndonjëherë në pjesën e brendshme të kofshëve. Është pothuajse e pamundur të parashikohet se si do të sillen neoplazmat - ato mund të mbeten të pandryshuara, të ulen pa ndonjë ndërhyrje të jashtme ose të fillojnë të rriten me shpejtësi në madhësi. Ekziston një teori e përhapur që kondiloma herët a vonë degjeneron në një formacion malinj. Sidoqoftë, kjo nuk është asgjë më shumë se një "histori horror" e thjeshtë. Mjekët thonë se nuk po ndodh asnjë transformim.

kontakti seksual si një mënyrë infektimi me papillomavirus

Mënyrat e transmetimit të virusit

Pra, çfarë është papillomavirusi i njeriut, pak a shumë i qartë. Tani ju duhet të kuptoni se si mund të infektoheni me këtë virus:

Rruga seksuale e infeksionit

Mënyra më e zakonshme e infektimit me papillomavirusin njerëzor, natyrisht, është nëpërmjet kontaktit seksual. Nëse njëri prej partnerëve është i infektuar, atëherë gjatë kontaktit seksual - dhe nuk ka rëndësi, vaginal, oral apo anal - virusi depërton në mukozën e partnerit të dytë. Kjo do të thotë se një mikroçarje ose një tjetër, qoftë edhe dëmtimi më i vogël i mukozës është i mjaftueshëm që virusi të hyjë në trup dhe të vendoset atje.

Dhe çuditërisht, mjekët vërejnë faktin se më shpesh virusi transmetohet nga një burrë te një grua. Edhe pse, natyrisht, gratë infektojnë shumë shpesh edhe burrat. Natyrisht, njerëzit, marrëdhëniet seksuale të të cilëve janë të shthurur janë në rrezik. Përveç kësaj, është vërtetuar se pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit gjithashtu rrisin ndjeshëm rrezikun e infeksionit, pasi mukozat bëhen shumë më të prekshme nën ndikimin e etanolit dhe nikotinës.

Mënyra vertikale e infeksionit

Mënyra vertikale e transmetimit të infeksionit është rasti kur virusi transmetohet gjatë lindjes, nga një grua shtatzënë te një foshnjë. Kjo ndodh gjatë kalimit të kanalit të lindjes së foshnjës. Ku ndodhet në fakt papillomavirusi i njeriut. Prandaj, në rastet e një ecurie shumë të avancuar të sëmundjes, për të përjashtuar transmetimin e papillomavirusit, mjekët mund të vendosin për nevojën e një operacioni cezarian. Edhe pse me drejtësi duhet theksuar se kjo është masa më ekstreme.

Mënyra shtëpiake e infeksionit

Shumë rrallë, por gjithsesi ndonjëherë mjekët regjistrojnë raste të infeksionit në familje me papillomavirusin njerëzor. e cila, megjithatë, nuk është për t'u habitur - në fund të fundit, nëse virusi transmetohet me një puthje të zakonshme, atëherë pse nuk duhet të transmetohet përmes enëve, peshqirëve, peshqirëve dhe sendeve të tjera shtëpiake? Edhe pse duke qenë se periudha e inkubacionit të kësaj sëmundjeje është shumë, shumë e gjatë, është pothuajse e pamundur të përcaktohet saktësisht se si ka ndodhur infeksioni. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të mos harrojmë për rregullat elementare të higjienës personale, veçanërisht në vendet publike - banja, sauna, dushe, dhoma zhveshjeje.

vaksina e papillomavirusit njerëzor

Trajtimi me viruse

Nëse vëreni neoplazi, shkoni menjëherë te mjeku. Përkundër faktit se shenjat e sëmundjes janë jashtëzakonisht specifike dhe është pothuajse e pamundur t'i ngatërroni ato me ndonjë gjë, megjithatë ia vlen të konsultoheni me një mjek. Mjeku jo vetëm që do të konfirmojë diagnozën, por edhe do të përshkruajë trajtimin optimal, duke marrë parasysh shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Ju lutemi vini re - nëse infeksioni ka ndodhur seksualisht dhe ju e dini se nga cili partner e keni marrë këtë "shpërblim", tregojini atij. Sepse trajtimi është i nevojshëm për të dy - si për gratë ashtu edhe për burrat. Nga rruga, mbani mend një pikë shumë të rëndësishme! Mos nxitoni të ndaheni me shpirtin tuaj binjak nëse jeni diagnostikuar me papillomavirusin njerëzor. Siç është përmendur vazhdimisht më lart, ndonjëherë periudha e inkubacionit mund të jetë shumë e gjatë. Pra, ka shumë mundësi që të mos ketë pasur pabesi. Dhe sëmundja është vetëm një jehonë e një rinie të stuhishme. Prandaj, tregohuni të matur, lini mënjanë tiganin, petullën dhe sende të tjera të rënda dhe prerëse, përpiquni të qetësoheni dhe shkoni së bashku te mjeku.

Mos harroni gjithashtu se ndonjëherë edhe një kurs i plotë i trajtimit adekuat nuk ndihmon për të hequr qafe plotësisht papillomavirusin njerëzor. Shenjat e jashtme të sëmundjes zhduken plotësisht, por virusi është i fjetur në trup - dhe në çdo moment jo vetëm që mund të transmetohet te një person tjetër, por edhe të rishfaqet me skuqje specifike. Ose mbase gjatë gjithë jetës mund të "dremitesh" në heshtje, pa u shfaqur në asnjë mënyrë. Në këtë rast, personi është bartës i virusit.